RunForestRun: Eerste hulp bij Trailrunschoenen- de basics

TRAILRUN SCHOENEN
door Mirjam Steunebrink – sportarts en trailrunner

Nog een ruime maand te gaan en de eerste editie van de Run Forest Run gaat van start.
De voorbereidingen zijn natuurlijk al in volle gang en de conditie is goed. De laatste (vakantie)kilo’s er nog even af en de trainingen verder aanscherpen voor wat laatste snelheidsprikkels.
Tijd om na te gaan denken welke schoenen nu te gaan dragen tijdens de Run Forest Run.

Voor trailrunning bestaat er inmiddels een enorm aanbod aan schoenen. Makkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien. Maar waar moet je nu rekening mee houden?
Een paar zaken hierbij zijn belangrijk Gebruik in ieder geval als basis voor je keuze het doel waarvoor je je schoen het meeste wilt gaan gebruiken! En bedenk dat schoenkeuze heel persoonlijk is en dat je dus zelf ervaring moet gaan krijgen in wat wel en niet bij je past!

Waar moet ik op letten bij het kopen van een Trailrunschoen?

1.Profiel van de schoen/grip
Belangrijk hierbij is te bedenken op welke ondergrond je de schoen het merendeel van de tijd gaat gebruiken? Modder, sneeuw, rotsen of een combinatie van deze soorten ondergrond? Voor elk terrein bestaat er een specialistische schoen. De Run Forest Run bestaat met name uit modder/bosondergrond. Hiervoor heb je meer een noppenprofiel nodig, zoals de Salomon Speedcross of de La Sportiva C-lite heeft. Zeker bij veel regen waardoor het parkoers blubberig is, kun je wel wat extra grip gebruik om niet teveel weg te glijden. Een schoen met veel grip heeft wel vaak wat ingeleverd op Comfort, wat weer een nadeel is bij de langere Trails.
Loop je meer langere (ultra)trails in met name de Alpenlanden, dan is een grof profiel wat minder noodzakelijk en zelfs soms onhandig aangezien de noppen op stenen en rotsen niet erg lekker lopen en snel slijten. 
Meer een tussenschoen qua profiel en comfort voor de BeNeLux is de Salomon XT Wings of de Asics Gel Fuji Attack. 
Als je veel trails loopt kun je ook kiezen van meerdere paren specialistische schoenen. Voordeel is dat je hierdoor eigenlijk altijd goed uit de voeten kunt. Nadeel hiervan is dat je collectie loopschoenen groter wordt en je meer geld kwijt bent.

2. Stabiliteit/flexibiliteit
Trails kenmerken zich door het afwisselende karakter van landschap en ondergrond. Iedere stap is anders en goede ondersteuning van voeten en enkels is vaak zeer welkom, zeker bij korte afdalingen waarbij er veel druk op voeten en enkels ontstaat. Aan de andere kant is het juist ‘lekker’ veel contact te houden met de ondergrond en goed te voelen waar je over heen loopt. Juist ook bij het afdalen is een stukje souplesse belangrijk en is een te stijve schoen irritant.

3. Bovenwerk van de schoen: Gore-Tex of Mesh
Voor het bovenwerk van de schoen zijn er grofgezegd 2 opties: Gore-tex of Mesh. 
Gore-tex is waterafstotend en heeft een redelijk ademend vermogen. Mesh is niet waterdicht maar heeft wel een hoog ademend vermogen. Over het algemeen is een Gore-tex schoen voor hardlopen wat minder geschikt door het matige ademende vermogen wat vaak zweterige voeten oplevert en wat meer kans op blaarvorming. Daarbij kan water dat erin komt (bv na doorkruizen van een beek zoals in de Ardennen nogals eens gebeurt op de trails) er moeilijker weer uit. Echter, als je heel lang loopt op natte ondergrond, dus veel hoog gras, veel plassen, zachte sneeuw etc, dan kan het toch prettiger zijn om Gore-tex -schoenen te dragen. Bij het lopen van trails in droger en warm weer is Mesh juist aan te bevelen. 
Als je veel het gebergte gaat hardlopen is tevens een stevigere constructie van het bovenwerk belangrijk, dus vaak met een extra stevige kap over de tenen om deze te beschermen tegen rotspunten en boomwortels etc..

4. Gewicht 
Het gewicht van de schoen wordt belangrijker als je snelheid als uitdaging ziet. Een comfortabele stabiele Gore-tex trail schoen en een meer minimalistischer schoen kunnen al snel een paar honderd gram van elkaar schelen. Voor snellere lopers is het dus de moeite waard zich hierop te oriënteren. Maar: hoe lichter de schoen, hoe minder ondersteuning. Iets zwaardere lopers kunnen beter kiezen voor iets meer comfort om de kans op blessures te verkleinen. 

5. Heeldrop
Ook in Trailland is het minimalistischer lopen steeds meer in opkomst. Zo zijn de VibramFive Fingers er ook met verschillende soorten profiel. 
Minimalistische schoenen hebben tussenzolen met een geringer hoogteverschil van hak naar voorvoet, maar bieden wel voldoende demping om nog comfortabel te trainen. De voet kan zoveel mogelijk vrij bewegen en kan natuurlijker afwikkelen. Hierdoor worden spieren in voet en onderbeen sterker. Het geringe hoogteverschil tussen hiel en voorvoet (de zogenaamde 'Heel drop") maakt een latere hiel- of midvoetlanding mogelijk. Dit geeft minder impact en belasting dan bij hiellanding. Tevens kun je je pas verkorten en je frequentie verhogen, wat voor velen een stimulerende loopsensatie is. Deze manier van lopen vereist wel enige aanpassing van je lichaam. 
Heel drop is eigenlijk een afkorting voor Heel to toe drop. Het is het verschil in hoogte van de zool tussen de voorvoet en de hiel. Een heel drop van 6 mm betekent dat de hiel van je voet 6 mm hoger staat dan je voorvoet. Bij Zero drop schoenen (VibramFiveFingers) is er dus geen verschil tussen hiel en voorvoet, net als wanneer je op blote voeten loopt. Traditionele hardloopschoenen hebben doorgaans een heel drop van 12mm of meer, maar tegenwoordig bestaan er allerlei varianten met wisselende heeldrop.

zie http://runforestrun.nl voor meer informatie over Drente's eerste Trailloop